عنوان کامل : پایان نامه سموم سیانوباکتریایی
تعداد صفحات : 96
دسته : زیست محیط ، پزشکی
توضیحات :
چکیده
سیانوباکترها (جلبکهای سبز - آبی) جزء پروکاریوتها محسوب میشوند. این فیتوپلانکتونها معمولاً در آبهای شیرین و لب شور یافت میشوند و از لحاظ شکل ظاهری به دو گروه رشتهای و کلنی تقسیم میشوند.
سیانوباکترها در هنگام بلوم (شکوفایی)، سمومی را تولید میکنند که سلامت آب آشامیدنی را به مخاطره میاندازند و اثرات مضری بر روی موجودات زنده دارند. این سموم عبارتند از: میکروسیستینها، نودولارینها، ساکسی توکسینها، آناتوکسین a، آناتوکسین S(a) و Cylindrospermopsin. این سموم از نظر ساختمانی متفاوتند و محدودة عصبی را شامل میشود. وجود سیانوباکترها و سموم آنها در مخازن آبی مورد استفاده برای آشامیدن به علت عدم مدیریت صحیح منابع و مخازن آبی است.
روشهای تیمار آبی که در این پروژه مورد بحث قرار گرفتهاند عبارتند از:
کلرزنی، فیلتراسیون سریع یا کند، به ویژه استفاده از ازن و غیره، از
موثرترین روشها در از بین بردن سیانوباکترها هستند.
مقدمه
بعضی از جلبکهای سبز - آبی سمومی تولید میکنند که وجود این سموم و افزایش آنها در آب آشامیدنی باعث ایجاد اثرات حاد و مزمن میگردد و ممکن است حیات موجودات زندة آبزی و دیگر موجوداتی را که از این آب آلوده استفاده میکنند، تهدید کنند.
فعالیتهای انسانی مانند ورود فاضلابهای شهری، صنعتی و کشاورزی که حاوی عناصر غذایی فراوانی هستند باعث شکوفایی این جلبکها میگردد و در نتیجه اکسیژن آب کاهش مییابد و آب رنگ و بوی نامطبوع پیدا میکند و سبب افزایش مرگ و میر موجودات زنده و یا افزایش بیماریهای حاد و مزمن میشود. مدیریت صحیح منابع آبی میتواند از لوم این جلبکها جلوگیری کند.
با ارزیابی این سموم در منابع آبی و تعیین مقادیر آنها و اتخاذ روشهای مناسب برای مبارزه و کنترل آنها میتوان میزان آلودگی منابع آبی و تعیین مقادیر آنها و اتخاذ روشهای مناسب برای مبارزه و کنترل آنها میتوان میزان آلودگی منابع آبی به سموم سیانوباکترها را تا حد قابل ملاحظهای کاهش داد و سلامت و بقاء موجودات زنده را تضمین کرد.
پژوهشها و مطالعات فراوانی در زمینة روشهای کنترل این سموم صورت گرفه است و این روشها تا حد قابل ملاحظهای در کاهش سموم سیانوباکترها مؤثر واقع شدهاند. این روشها عبارتند از کنترل یا مبارزة بیولوژیک و یا افزودن مواد شیمیایی به منابع آب.
البته سیانوباکترها در بعضی از نقاط دنیا به علت اینکه شرایط مناسبی فراهماست تجمع زیستی پیدا کردهاند.
فصل اول
انواع سیانوباکترها (جلبکهای سبز - ویژگیهای بیولوژیکی، ظاهری و بلومهای سمی آنها)
جلبکهای سبز - آبی دارای ۱۵۰ جنس و ۲۰۰۰ گونه هستند که در حال حاضر
کمتر از ۴۰ گونة سمی تشخیص داده شدهاند. جلبکهای سبز - آبی با بیش از ۳
میلیون سال قدمت از قدیمیترین موجودات بوده که سالانه با بلوم خود سبب مرگ
و میر بسیاری از آبزیان و احشام میگردند.
۱-۱- تاریخچه
سیانوفیتها یا جلبکهای سبز - آبی در واقع همان سیانوباکترها هستند که
تا سال ۱۹۷۸ این میکروارگانیسمها جزء جلبکها محسوب میشدند تا اینکه در
سال ۱۹۷۸ دانشمندی به نام Stanier و همکارانش بررسی علمی بسیار منطقی روی
این میکروارگانیسمها انجام دادند و ثابت نمودند که سیانوفیتها نه تنها
فاقد هسته و غشاء هسته میباشند، بلکه از نظر ضریب رسوبگذاری میتوکندری
SRNA شانزده میباشند که شباهت بسیار زیاد بین آنها و باکتریهاست.
۱-۲- ویژگیهای ساختاری و بیولوژیکی سیانوباکترها
سیانوباکترها فاقد هستة مشخص، مژک و تاژک بوده و گروه اصلی پروکاریوتها را تشکیل میدهند. از نظر ساختمانی حاوی دیوارة سلولی هستند، که در باکتریهای گرم منفی وجود دارد. با این تفاوت که در بسیاری از آنها لایة پکتینی و سلولزی نیز موجود است. سیانوباکترها دارای رنگدانههای مخصوص بیلوپروتئینها (فیکواریترین C)، زانتین، کلروفیل a و کاروتین. معمولاً کلروفیل c و b در سیانوباکترها وجود ندارند. جلبکهای سبز - آبی علاوه بر کلروفیل a دارای رنگ خاص آبی به نام فیکوسیانین میباشند. رنگ قرمز فیکواریترین هم در برخی گونهها دیده میشود. تقریباً در تمامی گونهها اطراف سلول را یک غشاء ژلهای فرا گرفته است که از بخش غشاء سلولی و یا از سلول مستقیماً ترشح میشود. واکوئل در سیانوباکترها از انواع هوایی و یا غذایی هستند که واکوئلهای هوایی موجب شناوری سیانوباکترها در سطح آب و بهبود فتوسنتز میگردند. معمولاً ذرات رنگی (کروموبلاست) بر روی تیلاکوئید قرار دارند. سنتروبلاستها در مرکز سلول قرار دارند و برخلاف کروموبلاستها ناحیة بیرنگ محسوب میشوند. طیف رنگ و رنگدانهها در سیانوباکترها با توجه به نوع گونه متفاوت است. معمولاً، هیدراتهای کربن در سیانوباکترها وجود دارند که به آمیلوپکتین معروفند. برخی از چربیها و پروتئینهای دیگر نیز در سیانوباکترها دیده میشوند.
جلبکهای سبز - آبی براساس نوع و نسبت رنگدانهها ممکن است به رنگهای چمنی، سیاه، قرمز، قهوهای، زرد و یا بنفش دیده شوند و با وجودی که سیانوباکترها فاقد هرگونه مژک یا تاژکاند، ولی نوعی حرکت ویژه در گونههای رشتهای دیده میشود که هنوز مکانیسم دقیق آن روشن نشده است. در حقیقت گونههای رشتهای یک حرکت بطنی خزنده دارند و گونههای تک سلولی و تشکیل دهندة کلنی فاقد تحرک هستند. برخی از گونههای جلبکهای سبز - آبی (در گونههای رشتهای) تا حدی بزرگ میشوند که با چشم غیرمسلح قابل دید هستند. در جلبکهای رشتهای مواد ژلهای به شکل لوله بوده و سلولها در امتداد یکدیگر از طریق پلاسمودیوم به یکدیگر متصلاند. شناسایی مواد ژلهای به ویژه زمانی که بیرنگ هستند از طریق میکروسکوپ مشکل است. ردیفهای سلولی در گونههای نخی شکل را تریکوم گویند.
تکثیر جلبکهای سبز - آبی از طریق غیرجنسی (پاره شدن غلاف ژلاتینی و دو نیم شدن سلولها) صورت میگیرد، یعنی تکثی در قسمت داخلی دیوارة سلولی انجام میشود ولی بخش خارجی بدون تقسیم باقی میماند به طوری که یک تراکم بالای سلولی رسیده و تشکیل کلنی میدهند.
تشکیل اسپور: نانویستها سلولهای بسیار کوچکی هستند که با سرعت از طریق تقسیم سلول مادر و پیدرپی تشکیل میشوند. این سلولها تا حد طبیعی رشد مییابند بنابراین اسپورهای داخلی از طریق تقسیم متوالی یک سلول بزرگ مادر حاصل میشوند. ولی اسپورهای خارجی در بخش سلولهای انتهایی تشکیل میشوند در تکثیر جلبکهای رشتهای جدا شدن رشتههای کوچک از رشتة اصلی را هورموژنی و جدا شدن سلولها را پلانوکوکون گویند.
هرویستهای سلولهای فاقد مواد فتوسنتزی بیرنگ یا زردرنگ هستند و اغلب دارای دیوارة ضخیم سلولی بوده که در گونههای رشتهای در دورةرشد در بین سلولها در انتهای رشته ظاهر میشوند.
جلبکهای سبز - آبی از قدیمیترین جانداران فوتواتوتروف به شمار میروند که معمولاً در دریاها، آبهای لب شور و شیرین به صورت پلانکتونی و بنتیک زندگی نموده و میتوانند دامنة وسیعی از شوری و تغییرات درجه حرارت را تحمل نمایند. البته بیشتر جلبکهای سبز - آبی ساکن آبهای شیرین میباشند و این جلبکها فیتوپلانکتونهای غالب تابستانی هستند.
سیانوفیتها در صنایع مختلف از جمله آرایشی، دارویی، غذای دام، طیور، ماهیها، ماکیان و نیز غذای انسان مصرف دارند. البته این میکروارگانیسمها به دلیل داشتن ژلاتین زیاد برای تغذیه چندان مناسب نیستند ولی بعضی از انواع آن، مثل نوستوک (Nostoc) به علت داشتن پروتئین و چربی زیاد مصرف میگردد.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده
مقدمه
فصل اول: انواع سیانوباکترها و ویژگیهای بیولوژیکی، ظاهری و بلومهای سمی آنها
۱-۱- تاریخچه
۱-۲- ویژگیهای ساختاری و بیولوژیکی سیانوباکترها
۱-۳- بلومهای سمی (شکوفایی) سیانوباکترها
۱-۴- مهمترین راستههای جلبکهای سبز - آبی
۱-۵- تقسیمبندی سیانوباکترها از لحاظ شکل ظاهری
۱-۵-۱- سیانوباکترهای رشتهای
۱-۵-۲- سیانوباکترهای کلنی
فصل دوم: طبقهبندی سموم سیانوباکتریایی
۲-۱- طبقهبندی سموم سیانوباکتریایی براساس مکانیسم عمل
۲-۱-۱- نوروتوکسینها
۲-۱-۲- هپاتوتوکسینها
۲-۱-۳- درماتو توکسینها
۲-۲- انواع سیانوتوکسینها
عنوان صفحه
۲-۲-۱- نودولارینها
۲-۲-۲- ساکسی توکسینها
۲-۲-۳- آناتوکسین a و هوموآناتوکسین a
2-2-4- آناتوکسین a (S)
2-2-5- Cylindrospermopsin
2-2-6- میکروسیس تین
۲-۲-۶-۱- دوام و پایدار میکروسیستین در سلولها
۲-۲-۶-۲- خارجشدنسمهپتاپپتید(میکروسیستیندرطیتجزیة Microcystis aeruginosa
2-3- طبقهبندی سیانوتوکسینها براساس ساختمان شیمیایی
۲-۳-۱- پپتیدهای حلقوی
۲-۳-۲- آلکالوئیدها
۲-۳-۲-۱- آلکالوئیدهای سیتوتوکسیک
۲-۳-۲-۲- آلالوئیدهای درماتوتوکسیک
۲-۳-۳- سموم لیپوپلی ساکاریدها (LPS)
فصل سوم: اثرات مضر سموم سیانوباکترها
۳-۱- آزمایش سلامت انسان
۳-۱-۱- قرار گرفتن در معرض اثرات حاد و غیرمزمن
عنوان صفحه
۳-۱-۲- قرار گرفتن در معرض اثرات مزمن
۳-۲- ارزیابی خطر
۳-۳- اثر بر ماهیان
۳-۴- اثر بر موجودات آبزی
۳-۵- تولید ترکیبات بیواکتیو
۳-۶- صدمه از راه تماس تفریحی
۳-۷- مسمومیت حیوانی
۳-۸- اثر بر زئوپلانکتونها
۳-۹- اثر بر باکتریهای آبزی
فصل چهارم: روشهای کنترل و جلوگیری از شکوفایی
۴-۱- انعقاد یا چسبیدن، معلق بودن هوای محلول و جذب سطحی کربن فعال
۴-۲- کلرزنی
۴-۳- فیلتراسیون سریع و فیلتراسیون کندشنی
۴-۴- فرآیندهای غشایی
۴-۵- دما
۴-۶- اسیدیته (PH)
4-7- کاهش فسفر و ازت
عنوان صفحه
۴-۸- سولفات مس
۴-۹- سیمازین
۴-۱۰- ازندار کربن
۴-۱۰-۱- میکروسیستینها و نودولارین
۴-۱۰-۲- آناتوکسین a، آناتوکسین S(a) و ساکسی توکسین
۴-۱۱- نور
۴-۱۲- کنترل بیولوژیک
۴-۱۲-۱- تغذیه توسط زئوپلانکتونها
۴-۱۲-۲- کپور نقرهای
فهرست جدولها
عنوان صفحه
عنوان کامل : کاربرد میکروارگانیزمها در تهیه مواد لبنی
تعداد صفحات : 155
دسته : صنایع غذایی
توضیحات :
مقدمه:
شیرامولوسیون پیچیدهای از پروتئین، چربی، قند و مواد معدنی است. شیرگاو تقریباً 87% آب، 5/3% پروتئین، 5/3% چربی و 5% لاکتوز دارد که البته در صد آب و چربی از شیر یک گاو به شیر گاو دیگر متفاوت است. محصولات بدست آمده از تخمیر شیر، مزههای متفاوتی دارند و به علت داشتن آب کمتر نسبت به شیر، مقاومتشان در برابر عوامل فساد غذایی بیشتر است. تخمیر شیر در شرایط دمایی مناسب صورت میگیرد و بسته به نوع مخمر، نوع شیر و شرایط فرایند محصولات متفاوت تولید میشود. ارگانیزمهای عمدهای که شیر را به محصولات لبنی فرعی تبدیل میکنند، شامل لاکتوبا سیلوسها و استرپتوکوکها هستند.
استرپتوکوکهای لاکتیک دارای آنتیژنهای گروه N هستند و از مهمترین آنها استرپتوکوکوس لاکتیس، استرپتوکوکوس کرو موریس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس را میتوان نام برد.
استرپتوکوکوس لاکتیس متشکل از یک یا دو زنجیره بلند یا کوتاه یا سلولهای بیضی شکل است. استرپتوکوکوس لاکتیس در 28 به سرعت در شیر رشد و آن را ترش میکند. متوقف شدن با کتریهای گرم مثبت در شیر به وجود یک آنتی بیوتیک قوی به نام نیسین ( توسط برخی گونههای استرپتوکوکوس لاکتیس تولید میشود) بستگی دارد.
گونههای لاکتو باسیلوس، مهمترین باکتریهای خانواده لاکتو با سیلوس محسوب میشوند. لاکتو با سیلها (میلهای شکل، باریک، دراز، گرم مثبت و بدون اسپور) معمولاً به صورت رشتههایی مرکب از سلولهای موازی زنجیرهای یا تک تک هستند. لاکتو با سیلها در مواد غذایی و فراوردههای لبنی به وفور یافت میشوند. بیشتر گونهها جور تخمیر (هوموفرمانتاتیو) وعدهای مانند لاکتو باسیلوس فرمنتم و لاکتوباسیلوس پاستوریا نوس ناجور تخمیر (هتروفرمانتاتیو) هستند. بسیاری از گونههای موجود در شیر پاستوریزه مانند لاکتوباسیلوس برنیس، لاکتو با سیلوس لاکتیس و لاکتو با سیلوس فرمنتم، مقاوم به اسید و ترمودیوریک (تحمل کننده گرما) هستند و در تهیه فراوردههای لبنی ایفای نقش میکنند.
فهرست مطالب
مقدمه: 5
نقش میکروارگانیزمها در مراحل رسیدن پنیر: 8
Whey چیست؟ 9
مراحل فرایند تولید پنیر: 9
رسیدن پنیر: 9
الف) تهویه: 10
ب) تاثیر آب یا رطوبت لخته: 10
عوامل موثر در رسیدن پنیر: 14
پروتئولیز: 14
الف) مکانیزم عمومی تجزیه پروتئینها: 14
ب) مکانیزم عمومی تجزیه اسیدهای آمینه: 15
لیپولیز و اسیدهای فرّار: 16
گلیکولیز: 17
میکروارگانیزمها و آنزیمهای آنها: 20
انواع استاترها: 23
مزوفیلها: 23
لاکتاکوکوس لاکتیس زیرگونه لاکتیس: 24
لاکتوکوکوس لاکتیس زیرگونه کروموریس: 24
لاکتوکوکوس لاکتیس زیرگونه لاکتیس واریته دیاستیل لاکتیس: 25
لکونوستوک: 25
ترموفیلها: 27
استرپتوکوکوس سالیواریوس زیرگونه ترموفیلوس: 27
لاکتو باسیلها : 29
باکتریهای پروپیونیک: 32
پدیولوکوسها: 33
کورینه باکتریومها: 35
میکروکوکوس: 36
استرپتوکوکهای گروه D یا انتروکوکها: 37
مخمرها: 37
قارچها:Fungus 38
پنیسیلیوم کممبرتی: 40
پنیسیلیوم رکیوفورتی Penicillium requeforti 41
ژئوتریکوم کاندیدوم: 43
رشد باکتریهای آغازگر در شیر: 44
فاکتورهای ممانعت کننده از رشد باکتریهای استارتر پنیر: 48
انواع پنیر: 48
طبقه بندی پنیرها: 49
پنیر :Romano, parmesan 50
پنیر چدار: 51
روش تهیه پنیر چدار: 51
اضافه کردن مایه پنیر: 53
Cheddaring : 53
بریدن لخته: 54
نمک زنی: 54
حلقه شدن: 54
پارافین زنی: 55
تغییرات میکروبیولوژیکی در مدت رسیدن پنیر چدار: 56
نقصهای پنیر چدار: 57
پنیر سوئیس: 58
نقصهای پنیر سوئیسی: 61
پنیر آبی رنگ (پنیر رکیوفورتی) Roquefort chees 61
روش تهیه پنیر آبی رنگ: 62
شیر لازم برای تهیه پنیر آبی رنگ: 64
میکروارگانیسمهای مهم در تولید پنیر آبی رنگ: 65
طعم پنیر آبی رنگ: 67
کپک لازم برای تلقیح پنیر آبی رنگ: 68
استارترهای پنیر Brick: 70
پنیر کممبرت: 73
تغییرات میکروبیولوژیکی پنیر کممبرت: 74
پنیر موزارلا: 78
تغییرات میکروبیولوژیکی پنیر موزارلا: 79
«استارترهای پنیرهای مختلف» 83
ماست: 84
باکتریهای مهم ماست: 84
استارترهای ماست: 87
لاکتوباسیلوس دلبروکهای زیر گونه بولگاریکوس: 88
همزیستی استرپتوکوس ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس بولگاریکوس: 90
تکثیر کشت مادر ماست: 92
روش کلی تکثیر کشتهای ماست: 93
استارترهای ماست و دخالت آنها در بافت و طعم ماست: 94
فاکتورهای ممانعت کننده از رشد استارترهای ماست: 95
ممانعت کنندههای طبیعی و ذاتی 95
آنتی بیوتیکها: 96
شیرین کنندهها: 96
باکتریوفاژها: 97
روش تهیه ماست: 97
مشکلات تهیه ماست: 99
ویژگیهای ماست: 101
نقش میکروارگانیسمها در ایجاد طعم کره: 103
شیر اسیدوفیلوس: Acidophilus milk 104
روش تهیه شیر اسیدوفیلوس: 105
باتر میلک بلغاری: Bulgarian Butter milk 107
کفیر: Kefir 108
کومیس: Koumiss 111
سورکرم 112
عنوان کامل : کالبدشناسی و فیزیولوژی دستگاه تناسلی نریان
تعداد صفحات : 110
دسته : پزشکی
توضیحات :
فصل اول :
کالبدشناسی دستگاه تناسلی نریان
کالبدشناسی دستگاه تناسلی نریان را میتوان از سه جنبه زیر مورد بررسی قرار داد:
اول: اسپرماتوژنز در بیضهها،دوم: بلوغ،ذخیره و انتقال اسپرمها در مجاری تناسلی و سوم: چگونگی تخلیه منی در دستگاه تناسلی ماده مادیان بوسیله آلت تناسلی.
دستگاه تناسلی دام نر از کیسه بیضه، بیضهها، بند بیضه، اپیدیدیم، غدد
ضمیمه جنسی و آلت تناسلی تشکیل شده که در ذیل ساختار آناتومیکی آنها مورد
بررسی قرار گرفته است. ( شکل ۱)
(۱-۱) کیسه بیضه
بیضهها در خارج از بدن در ناحیه مغابنی[۲] درون کیسه بیضه قرار دارند برای اینکه تولید اسپرم با موفقیت انجام شود و تحت تأثیر استرسهای حرارتی نباشد میبایست دمایی بیضه کمتر از دمای بدن باشد از اینرو سیستمی توسعه یافته به نام پدیده تنظیم درجه حرارت[۳] که این امر را محقق سازد. بخش درونی اسکتروم بوسیله ماهیچههای کرماستر[۴] دارتوس[۵] پوشانده شدهاست که در هوای سرد بطور خودکار تحت کنترل عصبی منقبض میشود و بیضهها را به طرف بدن نزدیک میسازد، برعکس در هوای گرم منبسط شده و آنها را از بدن دور میسازد(۶).
چند رباط کوچک بین تشکیلات مختلف داخل کیسه بیضه وجود دارد. رباط اصلی
بیضه، قطب شکمی بیضه را به دم اپیدیدیوم متصل میکند که با رباط عقبی( دمی)
اپیدیدیوم به غشای مهبلی هم میچسبد. این رباطها از گویرناکولوم[۶] مشتق
شدهاند. بالاخره در سطح داخلی کیسه اسکروتوم که لایه غشای مهبلی وجود دارد
که یکی جداری که به سطح داخلی اسکروتوم چسبیده و دیگری اخشایی که به سطح
خارجی بیضه چسبیدهاند متصل میکند(۶).
(۱-۲) بیضه
بیضههای نریان در نزدیکی ناحیه معابنی در کیسه بیضه قرار گرفتهاند. پرده دارتوس[۸] دیواره بین بیضهای را تشکیل میدهد. خود بیضهها از دو لایه صفاقی پوشیده شدهاند که این لایههای صفاقی هنگام پائینآمدن بیضه از مجرای مغابنی وشکلگیری یک حفره جانبی در پرده صفاق جداری تشکیل میشود. همراه با شکلگیری این حفره جانبی انشعاباتی از عضله مایل داخلی[۹] شکمی نیز به آن وارد میگردد که بین پرده کرماستر و غشای مهبلی قرار میگیرد(۷).
کپسول یا پرده سفید بیضه،[۱۰] بطور عمده از بافت رشتهای تشکیل شده ولی الیاف عضلانی صافی هم دارد، که وظیفه آنها ناشناخته است. این پرده برروی کپسول غشای مهبلی[۱۱] اصلی قرار دارد. رگهای خونی اصلی بیضه قبل از نفوذ در کپسول و رساندن خون به پارانشیم بیضه در سطح پرده سفید پخش شدهاند، در حالیکه اعصاب بیضه در جدار آن قرار میگیرند و در داخل بیضه بافت عصبی ناچیزی یافت میشود. بافت بیضه از دو قسمت تشکیل شدهاست: ۱ – لولههای منیساز[۱۲] ۲- بافت بینابینی.[۱۳]
هر لوله منیساز لوله بدون انشعاب بسیار پیچیدهای است که انتهای آن در لولههای[۱۴] جمعکننده باز میشود، و این مجرا نیز به نوبه خود به مجرای اپیدیدیوم مرتبط میشود. لولههای منیساز با پرده قاعدهای[۱۵] محدود میگردند و تقریباً بطور کامل با سلولهای عضلهای شکل قابل انقباض احاطه شدهاند. در داخل لولههای اسپرمساز لایه پوششی منیساز خود از دو دسته سلول اصلی به نامهای سلولهای سوماتیک[۱۶] سرتولی و سلولهای زاینده [۱۷]تشکیل شدهاست. شکل و میزان بافت بینابینی که از سلولهای لیدیگ[۱۸] تولیدکنندة هورمونهای استروئیدی و رگهای خونی و لنفی تشکیل شده، در حیوانات مختلف بسیار متفاوت است برای مثال بافت بینابینی زیادی در نریان و خوک دیده میشود ولی در نشخوارکنندگان میزان این بافت نسبتاً کم است(شکل ۲).
اندازه بیضه در نریان متغیر است اما میانگین طول آن ۱۴۰-۸۰ میلیمتر و میانگین قطر آن ۸۰-۵۰ میلیمتر و وزن آن ۲۲۵ گرم میباشد(۶).
(۱-۳) اپیدیدیم
اپیدیدیم لوله پیچخوردهای است که توط ۱۳ تا ۱۵ مجرای آوران[۱۹] اسپرم تولیدشده در لولههای منیساز را از طریق لولههای راست و rete testis گرفته و دریافت نموده و انقباض میدهند(۷)و (۸).
اپیدیدیم از بیرون به صورت عضو تقریباً استوانهای شکل دیده میشود که
از سه قسمت تشکیل میشود. سر اپیدیدیم،[۲۰] بدنه اپیدیدیم[۲۱] که در وسط
قرار گرفته و دم اپیدیدیم[۲۲] که در امتداد مجرای[۲۳] وابران قرار دارد.
شکل (۳)
دیواره عضلانی مجرای اپیدیدیم با حرکات دودی خود، اسپرماتوزوئیدها را
به جلو میراند. اسپرماتوزوئیدها که هنگام ورود به بیضه نارس هستند و در
ضمن عبور از اپیدیدیم به ویژه د ناحیه سرابی اپیدیدیم بالغ میگردند.دم
اپیدیدیم هم مخزن اسپرماتوزوئیدهای کاملاً رسیدهاست و در حیوانی که از
نظر جنسی فعال است این قسمت در اثر تجمع اسپرمهای ذخیرهشده متورم و سفت و
قابل ارتجاع میگردد. طول اپیدیدیم در نریان طویلتر از گاو نر حدود ۴۵ متر
میباشد(۷).
(۱-۴)بند بیضه و رگها و اعصاب بیضه
هر بیضه بوسیله بند بیضه به بدن متصل است که سرخرگ اسپرماتیک[۲۵] درونی و سیاهرگ[۲۶] اسپرماتیک در بخش پیشین و از مجرای وابران در بخش پسین آن قرار دارد.
خونرسانی به بیضه با شریانهای بیضه است که از آئورت خلفی در نزدیکی شریان کلیوی منشعب میشوند این عروق بصورت شریانهای پیچدر پیچ[۲۷] از مجرای مغابنی میگذرند و با پرده صفاقی پوشیده شده و قسمت اصلی بند بیضه را تشکیل میدهند.(شکل ۴)
خون بیضه از طریق شبکه ارتباطی وریدی[۲۸] که آن نیز به صورت پیچدرپیچ میباشد از طریق بند بیضه خارج میگردد و از آنجا به ورید میانخالی پائینی میریزند البته این شبکه پیچدرپیچ ابتدا انشعابات زیادی را دارا میباشد. ولی بتدریج که بند بیضه بالا میرود شاخههای جانبی کمتری از آن قابل تشخیص است تا اینکه فقط یکی دو ورید به مجرای مغابنی وارد میشوند و در نهایت بصورت یک رگ به ورید میانخالی خلفی یا ورید کلیوی میریزد. شریان بیضه شبکة پیچک مانند را احاطه میکند و در ارتباط خیلی نزدیک با آن است بطوریکه شریان و ورید معمولاً یک پرده داخلی مشترک دارند(۶)
طول شریان بیضه به دلیل پیچیدگیهای آن خیلی زیاد است که این باعث سه ویژگی میشود: ۱- وقتی شریان به بیضه میرسد نبض شریانی تقریباً بطور کامل از بین رفته است و به نظر میرسد رسیدن خون شریانی به صورت ضربانی به بیضهها با اسپرمزایی طبیعی ناسازگار است. ۲- اسپرمزایی در درجه حرارت کمتری از ۶ درجه حرارت قسمت میانی بدن پستانداران بهتر انجام میشود و در کنار هم قرارگرفتن شریان و ورید باعث تبادل حرارت بین آنها میشود بطوریکه درجه حرارت بیضه چند درجه از مرکز بدن پائینتر است. ۳- احتمال دارد تبادل مولکولهای کوچک مثل تستوستورن بین دو جریان با جهت مخالف در ورید و شریان بیضه صورت بگیرد البته اهمیت این انتقال هنوز کاملاً مشخص نیست.
اعصاب بیضه از سیستم سمپاتیک سینه ای[۲۹]– کمری مشتق میشوند که رشتههای حرکتی احشایی آن عضله صاف شریان کوچک بیضه و کپسول اپیدیدیم و بیضه را تعصیب میکند.
کیسه بیضه هر دو دسته عصب احشایی و سوماتیک را دارد که از اعصابی پی
مشتق میشوند که از مجرای مغابنی میگذرند و به صورت شاخههای عصب شرمی[۳۰]
خارج میشوند. از دیگر خصوصیات اعصاب کیسهای بیضه وجود عصب حرکتی عضله
کرماستر و داتروس است که نقش مهمی در تبادل حرارتی بیضه دارد.(۶)
(۱-۵) آلت تناسلی( قضیب)
آلت تناسلی شامل دو مجرای بافت قابل نعوظ و یک مجرای پیشابراه آلت تناسلی نام اورتر است پیشابراه با جسم اسفنجی آلت تناسلی احاطه شده که از پیاز آلت تناسلی شروع شده به سر آلت تناسلی ختم میگردد، قسمت پیشین آلت تناسلی از اجسام غاری آلت تناسلی زوج تشکیل شده که از ریشه آلت تناسلی شروع شده و در پشت سر آلت مییابد.
خونرسانی هر سه مجرا از شاخههای شریان شرمی است ولی تخلیه وریدی ccp [31] با csP[۳۲] خیلی فرق میکند. Ccp از طریق ریشه آلت تناسلی در ورید[۳۳] شرمی تخلیه میشود ولی csP در ورید پشتی آلت از قسمت انتهایی آن تخلیه میشود. بنابراین خونرسانی و تخلیة خون CCP هر دو از راه ریشه آلت است ولی خونرسانی به csP از پیاز و تخلیه آن از قسمت انتهایی آن است. ریشههای آلت را عضلات ورکی[۳۴] غاری احاطه کرده که انقباض آنها وریدی را که CCP تخلیه میکند مسدود میکند. بطوریکه فضاهای غاری بافت قابل نعوظ در انتهای بسته CCP پر از خون میشود و باعث سفت و طویلشدن آلت[۳۵] میشود. (۶) .(شکل ۵).
در اسب مسیر رشتههای عضلانی صافی که در امتداد آلت قرار دارند به استطالههای CCP مربوط است. این رشتهها معمولاً در حال انقباض تونیک هستند و آلت را در غلاف[۳۶] نگه میدارند. هنگام نعوظ و دفع ادرار به سختی این عضلات کم شده باعث پرولاپس آلت از غلاف میشود.
در اسب و سگ نعوظ باعث افزایش طول و قطر آلت میشود چون خمیدگی سیگموئید وجود ندارد و طویلشدن آلت کاملاً در اثر پرخونی عروق میباشد.
بازتاب انزال با اعصاب حسی سرآلت تحریک میشود که از راه عصب پشتی آلت که شاخهای از عصب شرمی است تحریکات را به طناب نخاعی منتقل میکند. سپس نعوظ و انزال بیشتر به صورت بازتابهای نخاعی در بخش کمری و خاجی نخاع همآهنگ میشود، خوب کارکردن این عصب برای ایجاد بازتاب انزال ضروری است و اگر آسیب ببیند، انزال ولی نغوظ غیر ممکن خواهد شد.
هنگام انزال سر آلت اسب وارد مجرای گردن رحم میشود و انزال از این راه در داخل رحم صورت میگیرد.
به جلو راندن منی در پیشابراه با انقباضات عضلة پیازی اسفنجی صورت
میگیرد که در پیاز آلت روی CSP قرار میگیرد، چون CSP از قسمت انتهایی
تخلیه میشود با فشار زیادی که در CCP ایجاد میشود این کار ممکن نیست،
بنابراین هر انقباض عضلة پیازی اسفنجی باعث موج زودگذر افزایش فشار در CSP
میشود که از پیاز به سرآلت امتداد دارد و از آنجا با تخلیه وریدی پشتی خون
ناپدید میشود. چون CCP سفت است افزایش فشار داخل CSP باعث ایجاد موج
انسداد پیشابراه میشود. این موج پیشرو همراه با انقباض عضلهای که
پیشابراه خارج لگنی را احاطه میکند باعث جابجایی قطرات منی در طول
پیشابراه میشود (۶).
(۱-۶) غدد ضمیمه
غدد ضمیمه جنسی در امتداد قسمت لگنی میز راه قرار گرفته و دارای مجاری خارجی
داخل مجاری تناسلی می باشند که ترشحات آنها را بداخل میزراه تخلیه
میکند. این غدد شامل غدد وزیکولی[۳۸] غده پروستات[۳۹] و غدد پیازی[۴۰]
پیشابراهی میباشد. ترشحات این غدد قسمت اعظم حجم مایع منی[۴۱] را تشکیل
میدهند. بعلاوه ترشحات این غدد حاوی محلولی از بافرها، مواد مغذی و دیگر
مواد مورد نیاز برای تأمین بهترین میزان تحرک و باروری اسپرم میباشند(۶).
(۱-۶-۱) غدد وزیکولی
در قسمت بالائی گردن مثانه قرار دارد.در اسب کیسهای شکل است. طول آنها
۱۵-۱۳ سانتیمتر میباشد. این غدد سهم عمدهای از مواد موجود در منی را
میسازند که عبارتند از فروکتوز و سوربیتول که منابع اصلی انرژی برای
اسپرمها میباشند. فسفات و کربنات( بعنوان بافر)، هر دو در این ترشحات
یافت شده و از نظر محافظت اسپرم در مقابل تغییرات PH مجرای ادراری تناسلی
اهمیت دارند. تغییرات PH برای اسپرم بسیار مضر و خطرناک میباشد(۶).
(۱-۶-۲) غدد پروستات
غدد پروستات غده منفردی است که در اطراف میزراه درست در قسمت خلفی مجاری خروجی غده وزیکولی قرار گرفتهاست.در اسب واجد یک بدنه است که توسط یک قسمت باریک به نام اسیتموس به دو لب تقسیم میشود. ترشحات آن آبکی است.
ترشحات غده پروستات از نظر یونهای مینرال مانند سدیم، کلر، کلسیم، و منیزیم غنی میباشد.(۶)
(۱-۶-۳) غدد پیازی – پیشابراهی
غدد پیازی – پیشابراهی یک جفت هستند که در امتداد مجاری ادراری نزدیک نقطهای که از لگن خارج میشود قرار دارند. این غده در اسب کوچک و گرد است که بین مقعد و پیشابراه قرار دارند و واجد ۳ تا چهار مجرا بداخل لوله ادراری تناسلی میباشند. ترشح آبکی آنها قبل از جفتگیری تمیزکننده پیشابراه میباشد.
مواد تشکیلدهنده پلاسمای منی وظایف مختلفی برعهده دارند که تأمین
انرژی، ثابت نگهداشتن فشار اسمزی، ترشحکردن یونهای کلسیم آزاد و ثابت
نگهداشتن PH از جمله وظایف آنها میباشد.(۶)
فصل دوم :
فیزیولوژی تناسلی نریان
بخش اول : ۱
کالبدشناسی و فیزیولوژی دستگاه تناسلی نریان.. ۱
فصل اول : ۲
کالبدشناسی دستگاه تناسلی نریان.. ۲
(۱-۱) کیسه بیضه. ۴
(۱-۲) بیضه. ۵
(۱-۳) اپیدیدیم. ۷
(۱-۴)بند بیضه و رگها و اعصاب بیضه. ۹
(۱-۵) آلت تناسلی( قضیب). ۱۱
(۱-۶) غدد ضمیمه. ۱۵
(۱-۶-۱) غدد وزیکولی.. ۱۵
(۱-۶-۲) غدد پروستات.. ۱۶
(۱-۶-۳) غدد پیازی – پیشابراهی.. ۱۶
فصل دوم : ۱۷
فیزیولوژی تناسلی نریان.. ۱۷
(۱-۲-۱) فیزیولوژی بیضه. ۱۸
هورمون شناسی.. ۱۸
(۲-۲-۱)( اسپرماتوژنز). ۲۰
(۳-۲-۱) فیزیولوژی اپیدیدم. ۲۴
(۴-۲-۱) رفتار جفتگیری در نریان.. ۲۶
بخش دوم : ۲۷
بررسی ارزیابی توانایی تولیدمثل در نریان.. ۲۷
فصل سوم: ۲۸
بررسی و ارزیابی توانایی تولید مثل در نریان.. ۲۸
(۱-۳-۲) اهداف آزمایشات.. ۲۹
(۲-۳-۲) مراحل اصلی آزمایش… ۳۰
(۳-۳-۲) معاینه عمومی.. ۳۲
(۴-۳-۲) معاینه دستگاه تناسلی نریان.. ۳۴
طناب بیضه. ۳۶
( ۵-۳-۲) بررسی اندام تناسلی داخلی نریان.. ۳۷
(۶-۳-۲) مشاهده میل جنسی و توانایی جفتگیری نریان.. ۳۹
(۷-۳-۲) بررسی بیماریهای مقاربتی.. ۴۰
فصل چهارم : ۴۴
جمعآوری و بررسی منی.. ۴۴
(۱-۴-۲) انواع مهبل مصنوعی در دسترس… ۴۵
(۴-۱-۱)مهبل مصنوعی مدل میسوری.. ۴۶
مهبل مصنوعی مدل ژاپنی.. ۴۷
مهبل مصنوعی مدل کلورادو. ۴۸
مهبل مصنوعی مدل CSU ومهبل مصنوعی مدل لن.. ۴۸
مهبل مصنوعی مدل لهستانی : ۴۹
(۲-۴-۲) آمادهسازی مهبل مصنوعی برای استفاده. ۵۰
پرش اسب نر. ۵۵
(۳-۴-۲) جمعآوری منی.. ۵۷
(۴-۴-۲) ارزیابی منی.. ۵۹
(۵-۴-۲) تأثیر سن برروی میزان تولید اسپرم. ۶۷
(۶-۴-۲) تأثیر چرخش بیضهای بر روی تولید اسپرم. ۶۷
(۷-۴-۲) تأثیر باکتریهای پاتولوژیک بر روی اسپرم. ۶۸
فصل پنجم : ۶۹
«تستهای آزمایشگاهی سودمند». ۶۹
(۱-۵-۲) تجزیه و تحلیل کاریوتیپ.. ۷۱
(۲-۵-۲) بررسی شیمیایی پلاسمای منی.. ۷۴
(۳-۵-۲) بررسی اسپرم با میکروسکوپ الکترونی.. ۷۶
(۴-۵-۲) بررسی ساختاری کروماتین اسپرم. ۷۷
(۵-۵-۲) تست های آنتی بادی ضد اسپرم. ۷۸
فصل ششم: ۸۱
آزمایشات هورمونی و نمونه برداری از بیضه. ۸۱
(۱-۶-۲) اندازه گیری های هورمونی.. ۸۲
(۲-۶-۲) نحوه نمونه گیری خون برای بررسی های هورمونی.. ۸۵
(۳-۶-۲) آزمایش تحریک هورمونی.. ۸۷
(۴-۶-۲) نمونه برداری از بیضه ها ۸۹
فصل هفتم: ۹۵
پیش بینی باروری نریان.. ۹۵
(۱-۷-۲) ملاک های دسته بندی.. ۹۷
(۲-۷-۲) ویژگیهای اسبان نر طبیعی (از نظر تولید مثلی). ۹۸
(۱-۲-۷-۲) تعداد اسپرم و کیفیت منی.. ۹۹
(۳-۷-۲) توصیه برای اسب هایی که در گروه طبیعی قرار نمی گیرند. ۱۰۲
فهرست منابع. ۱۰۶
عنوان کامل : معرفی امنیت زیستی بعنوان روشی برای کاهش بیماریهای عفونی
تعداد صفحات : 219
دسته : پزشکی
توضیحات :
فصل اول
با وجود بهبود شرایط زندگی هنوز هم بیماریها پس ازبلایای طبیعی مهمترین
عوامل آسیب زنندهای بشمار میآیند که تاکنون مهار نشدهاند و خسارات مالی و
جانی فراوانی به بار میآورند. بیماریها این دشمنان قدیمی ک احتمالاً
قدمتی برابر با ظهورحیات برروی زمین دارند معلول علتهای گوناگونی هستند.
این مفهوم که بعضی نشانهها و بیماریها دارای علت هستند یک باور باستانی به
قدمت تاریخ مکتوب است. بنا به اعتقاد مرمم آرکاردیا ( 2500 سال قبل از
میلاد مسیح) اگر شخصی بیمار میشد یا تقصیر خود او بود( بعلت ارتکاب گناه)
یا اینکه براثر عوامل بیرونی بیمار شدهبود، از قبیل بوهای بد، سرما،
ارواح خبیثه، و یا خدایان، سالیان سال پژوهش در علوم پزشکی دلایل ایجاد
بیماریها را تا حدود زیادی مشخص کردهاست. دردنیای امروز دودسته اصلی عوامل
سببساز، شناسایی شدهاند:
درون زایا ارثی و برونزا یا اکتسابی، شناسایی یا کشف علت اولیه هنوز
مبنایی است که براساس آن یک تشخیص میتواند مطرح گردد یک بیماری شناخته شود
و درمانی یا روشی برای رهایی از آن پایهریزی شود. اما امروزه این مفهوم
که هر بیماری یک عامل ایجادکننده دارد دیگر قانعکننده نیست. روشن است که
عوامل ژنتیکی، بوضوح در برخی بیماریها متداول زیست محیطی مانند روندهای
سرطانزایی، دخالت دارند، در ضمن محیط زیست نیز اثرات مهمی بر بعضی
بیماریهای ارثی دارد(13). ا ز میان این گروه بیماریهای اکتسابی مطرحتر و
متداولتر هستند و طیف وسیعتری از جوامع را درگیر و مبتلا میکنند. عواملی
که سبب بروز این بیماریها میشوند شامل عوامل فیزیکی، شیمیایی زیستشناختی
و روانشناختی هستند و نه تنها در زمینه آسیبشناسی بیماریهای انسانی
مطرح میشوند، بلکه بعنوان عوامل آسیبرسان عمومی برای تمامی موجودات زنده
عالی محسوب شدهاند و در صنعت طیور نیز نقش مهمی دارند. بطورکلی عوامب
فیزیکی محیط عبارتند از: گرما( حرارت)، سرما(برودت)، رطوبت، فشار، نور،
سروصدا، ارتعاشات و ضربهها و تشعشعات باید گفت که اگر این عوامل از حدود
لازم و قابل تحمل بالاتر و زیادتر بوده و یا در بعضی از مواقع در صورتی که
از حدود توصیهشده در استانداردها کمتر یا پائینتر باشند ایجاد عوارض و یا
مسائل خاصی را خواهند نمودو لازم است که در هر مورد به رفع نقیصه اقدام
شود(20).
بطورکلی در محیطکار تأمین سلامت تولیدکنندگان و بالارفتن سطح تولید مورد
نظر کارشناسان و صاحبان منافع و ضامن بازدهی اقتصادی بیشتر است و در این
راه وجود هوای کافی، تأمین نور مناسب و حرارت لازم در درجه اول اهمیت بویژه
در صنعت طیور خواهد بود.
مواد محرک و التهابآوری همچون گاز آمونیاک، ترکیبات خفهکنندهای مثل
مونوکسیدکربن ناشی از سوخت ناقص گازوئیل ذرات معلق مثل گردوغبار و مواد
شیمیایی خورنده وسوزاننده مثل ضدعفونیکنندههای قوی متداولترین عوامل
شیمیایی بیماریزا برای پرندگان در سالنهای پروش هستند. اختلالات تغذیهای
را نیز میتوان جز این دسته طبقهبندی نمود.عوامل زیستشناختی به تمام اشکل
حیات از ترکیبات (مانند پروتئینها) و ویروسها، باکتریها و قارچها و
تکیاختهایها تا کرمهای انگلی چند سانتیمتری اشاره میکند علاوه بر این
دستجات گوناگونی از بندپایان وجود دارند که انگل خارجی هستند و میتوانند
از یک صدمه کوچک به پوست تا یک کمخونی کشنده را ایجاد نمایند. این عوامل
از دو جهت حائز اهمیت و بررسی هستند. نخست به دلیل زیانهای اقتصادی و
فروانی که با مرگومیر طیور و یا کاهش شدید و بازدهی تولید برجای میگذارند
و در نهایت بخاطر تأثیری که بر سلامت عمومی جامعه دارند؛ مهم و مورد توجه
هستند. هرچند که احتمال انتقال بیماری ازماکیان کمتر از سایر حیوانات
پرورشی و از میان بیماریهای مشترک ثبت شدهاند نیز مواردی چون آلودگی با
جرب یا قارچ و یا سب بسیار نادر هستند و فقط مواردی چون آلودگی محصولات
نهایی با باکتریهای کامپیلوباکترر، سالمونلا، اشرشیاکولاویرسینا اهمیت
دارند، بازهم این مسئله بعنوان یک خطر جدی مطرح میشود. ضرورت مهار برخی از
عوامل زیستشناختی چون ویروس آنفولانزای طیور در آن هنگامر مشخصتر میشود
که احتمال انتقال ویروس را به انسانها و حتی از فردی به فرد دیگر مدنظر
قرار گیرد. بویژه با توجه به این شیوع اخیر سویه فوق حاد H7N3 در کشور
پاکستان و حضور تیپ N2 وH در مرغداریهای صنعتی ایران و در چرخشبودن دو تحت
تیپ مذکور در منطقه و امکان انتقال سویههای دیگر از شرق دور و چین و
روسیه به ایران که بوسیله پرندگان مهاجر امکانپذیر است و احتمال بازآرائی
ژنتیکی و ویروسهای بومی؛ توجه به پایش عوامل زیست شناختی بیماریزا همچون
این نمونه بسیار لازم و حیاتی است.
عنوان کامل : پایان نامه هوش مصنوعی
تعداد صفحات : 180
دسته : کامپیوتر
توضیحات :
چکیده
هدف از این پروژه آشنائی با هوش مصنوعی به عنوان سمبل ونماد
دوران فراصنعتی و نقش و کاربرد آن در صنایع و مؤسساتتولیدی میباشد.
بدین منظور، این موضوع در قالب 3 فصل ارائه میشود. در (فصل اول)
کلیات هوش مصنوعی موردمطالعه قرار میگیرد و سئوالاتی نظیر این که
هوش مصنوعیچیست؟ تفاوت هوشمصنوعی و هوش طبیعی (انسانی) درچیست؟
شاخههای عمده هوش مصنوعی کدامند؟ و نهایتأ، اجزایهوش مصنوعی نیز
تشریح میشود ،کاربردهای هوش مصنوعیدر صنایع و مؤسساتتولیدی، بخصوص
در زمینهسیستمهای خبره وآدموارهها مورد مطالعه وتجزیه و تحلیل
قرارمیگیرد. ودر فصل دوم به بررسی هوش مصنوعی در بازی های کامپیوتری و در
فصل سوم به بررسی تکنیک برنامه نویسی در هوش مصنوعی مورد مطالعه قرار می
گیرد .
مقدمه
هوش مصنوعی به هوشی که یک ماشین از خود نشان میدهد و یا به دانشی در
کامپیوتر که سعی در ایجاد آن دارد گفته میشود. بیشتر نوشته ها و مقاله های
مربوط به هوش مصنوعی آن را "دانش شناخت و طراحی مامورهای هوشمند تعریف کرده
اند. یک مامور هوشمند سیستمی است که با شناخت محیط اطراف خود, شانس موفقیت
خود را بالا میبرد جان مکارتی که واژه هوش مصنوعی را در سال 1956 استفاده
نمود, آن را دانش و مهندسی ساخت ماشین های هوشمند" تعریف کرده است. تحقیقات
و جستجوهایی انجام شده برای رسیدن به ساخت چنین ماشین هایی مرتبط با
بسیاری از رشته های دانشیک دیگر میباشد, مانند دانش کامپیوتر, روانشناسی,
فلسفه, عصب شناسی, دانش ادراک, تئوری کنترل, احتمالات, بهینه سازی و منطق.
« هوش مصنوعی، دانش ساختن ماشین ها یا برنامههای هوشمند است. »
همانگونه که از تعریف فوق-که توسط یکی از بنیانگذاران هوش مصنوعی ارائه شده
است- برمیآید،حداقل به دو سؤال باید پاسخ داد:
1ـ هوشمندی چیست؟
2ـ برنامههای هوشمند، چه نوعی از برنامهها هستند؟تعریف دیگری که از هوش مصنوعی میتوان ارائه داد به قرار زیر است:
« هوش مصنوعی، شاخهایست از علم کامپیوتر که ملزومات محاسباتی اعمالی
همچون ادراک (Perception)، ستدلال(reasoning) و یادگیری(learning) را بررسی
کرده و سیستمی جهت انجام چنین اعمالی ارائه میدهد.»و در نهایت تعریف سوم
هوش مصنوعی از قرار زیر است:
«هوش مصنوعی، مطالعه روشهایی است برای تبدیل کامپیوتر به ماشینی که
بتواند اعمال انجام شده توسط انسان را انجام دهد.» به این ترتیب میتوان
دید که دو تعریف آخر کاملاً دو چیز را در تعریف نخست واضح کردهاند.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده 1
مقدمه 2
فصل اول : کلیات موضوع
تعریف و طبیعت هوش مصنوعی 7
پیدایش و پیشرفت هوش مصنوعی 8
هوش مصنوعی و هوش انسانی 12
شاخههای هوش مصنوعی 14
فلسفهٔ هوش مصنوعی 27
ویژگی های هوش مصنوعی 48
دو فرضیه در هوش مصنوعی 52
انواع هوش مصنوعی 53
کاربرد هوش مصنوعی 57
معمای هوش الکترونیک ، مبانی و شاخههای علم هوش مصنوعی 59
چالشهای بنیادین هوشمصنوعی 64
فصل دوم : هوش مصنوعی در بازیهای کامپیوتری
هوش مصنوعی در بازیهای کامپیوتری 71
بازیهای تأثیرگذار در هوشمصنوعی 88
فصل سوم : تکنیک ها وزبانهای برنامه نویسی هوش مصنوعی
تکنیک ها وزبانهای برنامه نویسی هوش مصنوعی........................................118
مثالی از برنامهنویسی شیءگرا در شبکههای عصبی و هوش مصنوعی.....163
سخن آخر.............................................................................................................179
فهرست منابع.......................................................................................................180